Savjeti


ee

petak, 17. lipnja 2016.

Bosanske hurmašice

Bosanske hurmašice



Sastojci:

Tijesto

 2 jajeta
 2 šoljice šećera
 2 šoljice ulja
  brašna po potrebi
 pola praška za pecivo
Agda



 9 šoljica šećera
 11 šoljica vode
 1 limun
Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

0 komentari:

Objavi komentar

baner